Μυοσκελετικά. Τα παιδιά λόγω φυσικής δραστηριότητας παθαίνουν κακώσεις (παιχνίδι, αθλητισμός κτλ) και στον θώρακα. Το ιστορικό της κάκωσης δεν είναι πάντα σαφές (ιδίως σε μικρότερα παιδιά). Ο πόνος στο θώρακα συνήθως αναπαράγεται με τοπική πίεση στην περιοχή κάκωσης ή με κινήσεις θώρακα-άκρων.
Ιώσεις. Συχνά στα πλαίσια ιώσεων, προσβάλλεται είτε ο υπεζωκότας (η μεμβράνη που καλύπτει τους πνεύμονες- πλευρίτιδα) είτε οι θωρακικοί μύες και οι αρθρώσεις στέρνου-πλευρών (στερνο-χονδρίτιδα). Ο πόνος αναπαράγεται με τοπική πίεση στις πλευρές-στέρνο, ενώ αυξάνεται με αναπνευστικές κινήσεις
Πνευμονία. Ο πόνος στο θώρακα είναι πλευριτικού χαρακτήρα (επιδεινώνεται με αναπνευστικές κινήσεις), μπορεί να υπάρχει πυρετός, βήχας (συχνά σύντομος-"κοφτός"), και ακροαστικά ευρήματα (στην κλινική εξέταση από ιατρό)
Άσθμα. Το άσθμα είναι συχνότατη νόσος της παιδικής ηλικίας. Ένα στα δέκα παιδιά μπορεί να εμφανίσει είτε βρογχόσπασμο είτε τυπικά επαναλαμβανόμενα επεισόδια άσθματος στην ζωή του. Μια ειδική μορφή βρογχόσπασμου στην άσκηση (άσθμα κόπωσης) προκαλεί στένωση των αεροφόρων οδών έπειτα από άσκηση. Τα παιδιά αναφέρουν τυπικά πόνο στο θώρακα μετά από άσκηση με συνοδό δυσκολία στην αναπνοή "δεν τους φθάνει ο αέρας", ιδίως όταν η άσκηση γίνει σε ψυχρό- υγρό περιβάλλον και είναι υψηλής έντασης. Αποτελεί την συχνότερη αιτία παραπομπής θωρακικού άλγους σε παιδοκαρδιολόγο και είναι πολύ συχνότερη αιτία θωρακικού πόνου στην άσκηση συγκριτικά με τις σπανιότερες καρδιοπάθειες. Διαγιγνώσκεται είτε από τυπικά συμπτώματα άσθματος (πχ νυκτερινός βήχας, συχνά επεισόδια βρογχόσπασμου, θετική ανταπόκριση σε βρογχοδιασταλτικά) ή με τεστ κόπωσης με σπιρομέτρηση έπειτα από παραπομπή σε παιδοπνευμονολόγο.
Λιγότερο συχνά αίτια
Γαστροοισοφακική παλινδρόμηση. Πόνος στο θώρακα με χρονική σχέση με λήψη τροφής ή θέση σώματος (ύπτια). Το καυστικό περιεχόμενο του στομάχου (όξινο) παλλινδρομεί στον οισοφάγο και προκαλεί έντονο πόνο πίσω από στέρνο, που συχνά σε ενήλικες δίνει την εντύπωση πόνου από στένωση στεφανιαίων αγγείων (και λάθος παραπομπή σε καρδιολόγο). Η παλινδρόμηση είναι συχνή σε μικρά βρέφη που δεν μπορούν να εντοπίσουν τον πόνο. Κλαίνε όμως έντονα, ιδίως μετά το φαγητό και σε ύπτια θέση. Συχνά (ιδίως αν δεν κάνουν αναγωγές -εμετούς) η παλνδρόμηση δεν διαγιγνώσκεται και αποδίδεται σε "κολικούς".
Ψυχολογικά. Ιδίως στην εφηβική ηλικία, πόνοι στον θώρακα που συνοδεύονται συχνά από κεφαλαλγίες, κοιλιακούς πόνους, αυπνία κτλ, μπορεί να είναι εκδήλωση αγχώδους συνδρομής ή υστερίας. Χρειάζεται πάντα να αποκλεισθούν συχνότερα οργανικά αίτια.
Σπάνια αίτια.
Πνευμοθώρακας. Αιφνίδια έναρξη πόνου στο θώρακα, έπειτα από διαφυγή αέρα από τους πνεύμονες (συνήθως) στον χώρο μεταξύ πνευμόνων -θώρακα. Σοβαρές μορφές μπορεί να απειλήσουν τη ζωή του παιδιού και συνοδεύονται από έντονη δύσπνοια και δυσφορία.
Καρδιακά αίτια.Σε αντίθεση με τους ενήλικες, ο πόνος στο θώρακα στα παιδιά σπάνια οφείλεται σε καρδιοπάθεια η οποία δεν έχει διαγνωσθεί ως τότε. Σε παιδιά με γνωστή καρδιοπάθειακαι πόνο στο θώρακα η πιθανότητα να οφείλεται ο πόνος στην καρδιοπάθειά τους είναι σχετικά αυξημένη και πρέπει πάντα να παραπέμπονται άμεσα στον παιδοκαρδιολόγο.